142568
Book
In basket
W 2003 roku wyjechała do Iraku, by spędzić tam swój miesiąc miodowy. Przez kolejne sześć lat mieszkała na przemian w Bejrucie, rodzinnym mieście męża, i w Bagdadzie. Poznała Bliski Wschód przez pryzmat wojny, historii, ludzkich losów i... jedzenia. Jej wspomnienia w niezwykle plastyczny i sugestywny sposób pokazują życie zwykłych ludzi w czasie wojny. Poznajemy Ruę, pełną determinacji młodą Kurdyjkę, miłośnika książek Abu Rifa'ata oraz Umm Hassane, teściową Ciezadlo, która uczy ją gotować wyjątkowe domowe potrawy. Poznajemy też wschodnią kulturę i oryginalne przepisy na fattusz, czyli lewatyńską sałatkę z chleba czy jachnet sbanach, czyli potrawkę ze szpinaku. [lubimyczytac.pl]
Availability:
Wypożyczalnia BG
There are copies available to loan: sygn. 3:929A/Z (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. s. 483-488, netogr. s. 488.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again